Zwitserland
20 mei 2025 - Waldshut-Tiengen, Duitsland
Drukke dag gisteren. Zo druk dat tegen de tijd dat ik aan schrijven toekwam ik te moe was en het te laat werd. Vandaag staan we een dagje extra op een camping aan de Rijn.
Dagenlang fietste ik rond met 2 fietsshirts tussen de snelbinders. Na aanschaf van de lichtgewicht, sneldrogende, verkoelende én verwarmende, geen zweetlucht opnemende wondershirts wilde ik van de oude shirts af. Als ik eindelijk een verzamelpunt zie én ik ook denk aan die shirts achterop zijn we al dagen verder. Vroeger werden die ingezameld voor de “arme kindertjes in Roemenië of de derde wereld”. Nu vintage hot is, verwacht ik ze binnenkort online. Arme “arme kindertjes”.
Al gauw komen we na vertrek op het drielandenpunt: Frankrijk, Duitsland, Zwitserland. Onze route gaat vanuit Frankrijk, één kilometer door Duitsland en dan zijn we in Zwitserland. Was in Zwitserland niet alles duur en is dat nog steeds zo? Voor de zekerheid vullen we bij een supermarkt op deze ene kilometer de voorraden maar aan. Paul mag op de fietsen passen en ik zal “even” de boodschappen doen. Nu heb ik niet zoveel reiservaring en bovendien nooit verder dan Europa gekomen, dus bijzonder zal het niet zijn, maar ik heb nog nooit zo’n grote supermarkt gezien. Op het menu van vanavond staat iets waarvoor ik gedroogde tomaatjes wil hebben. Na een kilometer dwalen vraag ik er maar eens naar. De medewerkster wijst naar de horizon, daar moet ik de lift nemen naar de eerste etage en daar dan even verder vragen. Waarom is zo’n supermarkt nog niet door Google Maps in kaart gebracht? Maar een supermarkt van deze omvang op deze plek? Zwitserland is waarschijnlijk nog steeds erg duur.
We zijn een uur en 1 kilometer verder als we Zwitserland en al gauw Basel binnenfietsen. En nee, Basel is niet de hoofdstad! Dat is Bern en die staat niet op het lijstje voor deze reis. Vanuit Basel wordt het een reisje langs de Rijn.
Het Canadese stel van zondag heeft een camping genoemd die erg leuk is én op onze route én bovendien weer even in Duitsland, want weer even aan de andere kant van de Rijn. Daarvoor moeten we wel 90 kilometer fietsen. Het is een leuke en afwisselende fietsdag, maar door al het oponthoud komen we pas om half 9 aan de pasta mét zongedroogde tomaatjes toe.
Vanmorgen vroeg de tweede regenbui van deze reis. En het bleef droog in de tent! Nu wel weer in de zon, maar we raken toch steeds verder weg van het zonnige Noorden. Dus we hopen dat het Zuiden dit voorjaar ook wat zonuren gaat krijgen!
Riek Lansdaal:20 mei 2025Leuk om te lezen en mooie foto's. Hier gaat alles z'n gangetje, je huurster nog niet gezien