Via Cres naar Krk
16 juni 2025 - Glavotok, Kroatië
Niet weer over hoogtemeters beginnen! Laat ik het zo voorstellen: halverwege de dag zijn we bij Brestova, waar we Istrië gaan verlaten. We gaan met de veerboot naar Cres. Is halfuurtje varen, daar begint de vergelijking met Texel. Het deel van Cres wat wij gaan zien kun je je prima voorstellen als Texel, er ligt alleen een duin van 450 meter hoogte. Daaroverheen loopt de hoofdweg, tevens enige weg. We wachten bij aankomst tot alle motoren, auto’s en campers vertrokken zijn, waarna we in alle rust aan de klim kunnen beginnen. De volgende hoos auto’s komt over 2 uur pas weer.
Hoe mooi is het, als je op het smalste deel en inmiddels op 450 meter hoogte aan de ene kant van de weg over de zee uitkijkt, de diepte in kijkt en denkt: wow, daar komen we vandaan. Dan naar de andere kant van de weg loopt, over de zee uitkijkt, de diepte in kijkt en denkt: wow, daar gaan we naar toe! Hoewel het al laat is gaan we gelijk door naar het volgende eiland: KrK. De veerboten hebben een tijdschema om rekening mee te houden; het is nog geen hoogseizoen en er wordt nog niet heel frequent gevaren. Beide keren treffen we het heel goed. We komen aanfietsen, kopen een ticket, fietsen de hele rij auto’s voorbij om vooraan bij de slagboom nog geen 5 minuten te hoeven wachten om als eerste de boot op te mogen. De privileges van de fietser!
De tijd is bijzonder efficiënt besteed. Het is al na 8 uur als we op de camping aankomen. We zijn 11 uur onderweg geweest, waarvan we 7 uur fietsend doorgebracht hebben. Een afstands- en hoogtemeter record; het is geen streven, maar voornamelijk bepaald door de omstandigheden. Het was een prachtige dag!
We staan alweer op een geweldige camping met zwembad en, hoera!, op wandelafstand en gelijke hoogte een restaurant. Bij het eten wel een wijntje verdient, maar die slaat in als een bom. Ik kan het nog net opbrengen om mijn tanden te poetsen bij terugkomst.
We zijn aan het eiland hoppen in Kroatië en de komende dagen zullen voornamelijk bepaald gaan worden door de mogelijkheden met de veerdiensten. Vandaag varen we van Krk naar Rab. De ferry vaart 2x per dag: om 7.45 uur en om 11.45 uur. Het wordt die laatste. Verder dan Rab zullen we niet kunnen komen; relaxt dagje dus.
We worden vroeg wakker van naderend onweer en de buienradar laat zien dat we maar beter vroeg in kunnen pakken. Zittend aan de picknicktafel, samen met de fietsen onder een overkapping, is het een prima moment om alsnog verslag te doen en de bui over te laten gaan. Het werd erg benauwd, dus die bui is wel even welkom.

Vanuit Rab stad bootje naar Prag ( beperkt aantal fietsen). Veel plezier
Het kost heel wat energie voor jullie om hier te fietsen maar wel de moeite waard!💪
Dank voor het leuke verslag en mooie foto’s!