Bodensee

21 mei 2025 - Konstanz, Duitsland

Gezellig dagje op de camping gisteren. Een veldje waar het een komen en gaan was van bikepackers van verschillende nationaliteiten. Het is leuk om de plannen van anderen te horen. De één is een weekje van Frankfurt naar Schaffhausen aan het fietsen; een ander vertrok voor minstens een jaar met eerst maar eens Griekenland als doel. Een mooie reis toegewenst Vincent!

’s-Morgens hebben we op ons gemak eens bekeken hoe anderen de aftocht blazen. Bijna allemaal zonder ontbijt! Veel campings hebben een broodjesservice. Met de pot pindakaas uit de voorraadtas en wat verzamelde suikerzakjes is dit voor Paul voldoende. Helaas is de Griekse yoghurt nog niet als marketing concept ontdekt door de camping exploitanten. En mijn fietsdag begint met Griekse yoghurt, banaan en muesli! Naast waspoeder is muesli onontbeerlijk in de fietstas. Sinds mijn bezoek aan de Lidl gisteren sjouwt Paul weer een kilo mee op de fiets.

Vanmorgen zijn we van de route van Benjaminse afgeweken. We maken weer een ommetje omdat we de Rheinfall bij Neuhausen niet willen missen. Deze waterval is de grootste natuurlijke barrière in de Rijn. Het is voor mij de moeite waard om te bezoeken. Maar voor de Japanners, die ongetwijfeld al beeldmateriaal hebben van de Niagara en Victoria Falls, moet dit toch wat teleurstellend zijn. Ik heb een leeg flesje zo’n 2 kilometer stroomopwaarts te water gelaten. Ik hoop dat iemand de moeite neemt om het begeleidende briefje te lezen. Daarin vraag ik een mail te sturen met de locatie van vondst. Je weet maar nooit of mijn flesje bij Hoek van Holland of Katwijk aan Zee toch in de Noordzee belandt. In dat geval hoop ik dat mijn bijdrage aan de plasticsoep vanwege dit experiment door de vingers wordt gezien. Paul denkt dat ie nog net de Rheinfall zal bereiken, maar daar ergens strandt. Dat is 2 kilometer. Intuïtief denk ik dat het flesje 9,4 kilometer af zal leggen. Laat me even weten als je ook een gokje wilt wagen. Wie het juiste raadt mag een dagje met ons meefietsen.

We zijn de dag geëindigd in Konstanz aan de Bodensee. Zo’n beetje de hele dag dreigde een regenbui, maar de enige regen onderweg misten we omdat we net aan het lunchen waren. We hebben hier een hotel geboekt, na 16 nachten in het tentje! Oh, die luxe van een privé douche en een echt bed. We checken net voor een flinke plensbui in. De weersverwachtingen zijn voor morgen niet zo best. Goed moment voor een dagje werken voor mij en een dagje pensioen voor Paul.

1. Betty:
    21 mei 2025
    Hi Elma en Paul, mijn man en ik hebben in de zomer van '23 een rondje Bodensee gefietst. Een route met mooie en minder mooie stukken. Het bloemeneiland Mainau is wel de moeite waard, een soort ' Zwitsers Keukenhof'....maar goed, jullie zijn op doorreis, dus mogelijk geen tijd en/of interresse. Fijne reis verder !!
  2. Arnold Boot:
    21 mei 2025
    Knap 16 dagen kamperen achter elkaar.
  3. Jolanda Paardekooper:
    21 mei 2025
    Nou ik vind de waterval wel heel mooi. Mooie foto's weer, succes!!
  4. Karin Bakker:
    22 mei 2025
    Spannend of er een reactie op het flesje komt. Fijn dat jullie zo genieten.
    Het ziet er prachtig uit.
  5. MargreetT:
    22 mei 2025
    Leuk experiment! Ouderwetse flessenpost... Was dat voor of na de fase postduif???
    Mooie foto's bij die waterval zeg! Geniet van jullie dag!
  6. Willy Steevels:
    22 mei 2025
    Leuk hoor. Ben benieuwd waar je flesje terecht komt. Geniet van het echte bed en privé badkamer
  7. Astrid Teeuwen:
    22 mei 2025
    Ik denk dat het flesje 16 kilometer verderop gevonden wordt alleen hoop ik niet dat ik er het dichtst bij zit, want ik ben niet zo een fietser als jullie, haha! Fijne nacht in het hotel en werk ze morgen Elma!
  8. Mia:
    24 mei 2025
    Leuk het flesje, ben ook benieuwd, vroeger ook vaker gedaan tussen Engeland en Frankrijk!
    Wat gaan jullie snel ben iedere keer verbaasd als ik jouw blog lees hoe veel kilometers jullie fietsen!
    Groetjes
  9. Denise:
    26 mei 2025
    Prachtig bij de waterval! Leuk experiment met het flesje.
    Ik hoop ook dat het wordt gevonden door iemand.
    Ik gok 22 km... of ik er het dichste bij wil zitten? 🤔
    Het zal wel een uitdaging zijn om op een gewone fiets met jullie mee te fietsen 🫣😉
  10. Ottoliene Taal:
    28 mei 2025
    Ik schat in Katwijk 😉. Weet ik zeker dat ik niet hoef te komen fietsen!
  11. Jantine Stuive:
    29 mei 2025
    Ik zeg 23,4 km, Elma en dan fiets ik een dagje mee….als het klopt!