Cetinje
3 juli 2025 - Cetinje, Montenegro
De felicitaties van Strava omdat ik vandaag de grootste klim heb vastgelegd. Maar voor we de loftrompet over ons gaan afsteken, moet ik toch wat nuanceren. We starten vroeg. In de ochtend fietsen is heel goed te doen. Al direct vanuit Kotor is het de berg op. We fietsen aan de schaduwzijde van de berg met een lekker fris windje. Het is een leuk weggetje van zo’n 30 kilometer tot het hoogste punt en met 25 haarspeldbochten. In een heel rustig tempo kun je het lang volhouden om gestaag door te trappen. We doen er een uur of 6 over. Dat komt vooral doordat we vaak, heel vaak stoppen voor foto’s en video’s. Na iedere bocht hebben we een prachtig uitzicht over het Kotormeer. Het is niet één groot meer, maar vormt zich, vanuit de Adriatische zee in 3 delen die via smalle doorgangen met elkaar in verbinding staan. Hoe hoger we komen, hoe meer overzicht we krijgen op de gehele baai en de achterliggende zee. We hebben ook zicht op een kleine luchthaven en zien vanaf grote hoogte vliegtuigen opstijgen en landen. Als de omgeving zo mooi is gaat het fietsen je een stuk gemakkelijker af.
Twee dagen geleden, bij aankomst, hadden we nog het idee dat we wel eens een tijdje in Kotor zouden kunnen blijven. Het thema waarmee Kotor zich onderscheidt van andere steden is katten. Overal zijn katten in de straten en er is een kattenplein. Zoals het een goede toerist betaamt zijn we overal langs geslenterd: boutique, souvenirwinkel, restaurant, kerk, ijswinkel, boutique, souvenir, restaurant, kerk, ijs (herhaal x keer). ‘Authentic’ en ‘handmade’ zijn de toverwoorden; waarschijnlijk wel Chinese handen. Al diezelfde avond hebben we wel genoeg van de binnenstad gezien. Gisteren hebben we ons dan ook buiten de stadspoorten gewaagd. Na 2 maanden werd het wel eens tijd voor een kapper.
Na het hoog(s)tepunt van de dag raken we het zicht op zee na weken definitief kwijt. We zijn in de voormalige hoofdstad van Montenegro: Cetinje. Vroeg aangekomen, airco aan, goede wifi: nog maar weer eens wat uurtjes werken, terwijl Paul vast de binnenstad verkent.
Morgen de laatste etappe!

Mooie foto's. Op Strava zag de klim er behoorlijk zwaar uit, maar gelukkig viel het dus mee.
Nog even genieten. gr