Dubrovnik

29 juni 2025 - Dubrovnik, Kroatië

Vandaag staat er een citytrip op het programma. We zijn gisteren in Dubrovnik aangekomen. We hebben daarvoor een alternatieve route uit het programma van “De Balkan kustroute” gekozen. We volgen niet de drukke weg langs de kust op het vasteland, maar gaan op een wat omslachtige manier via het eiland Miljet. Het wordt hier nu overdag zo rond de 35 graden, dus we moeten er serieus rekening mee houden dat we na de middag niet of nauwelijks meer willen fietsen. We nemen de eerste veerboot van 7.00 uur. Dan het eiland van zuidoost naar noordwest over fietsen zodat we om een uur of 12 de snelboot naar Dubrovnik kunnen halen. Er is geen tijd voor een koffiepauze, maar het is evengoed ontspannen fietsen op het rustige en mooie eiland Miljet.

We zijn vroeg in de middag in Dubrovnik en kunnen al in het appartement terecht. Werken deze week staat voor morgen op de agenda. Door de vroege aankomst, de aangename temperatuur in de air geconditioneerde kamer en de goede WiFi ontvangst kan ik vast wat uren werken. Daardoor kan ik vandaag mee met de citytrip, die we overigens zelf organiseren.

Je moet een bezoek aan Dubrovnik in het juiste perspectief zien. Het is een middelgrote stad. Een stad als andere steden, met als toeristische trekpleister de volledig ommuurde oude stad, wat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed staat. Qua oppervlakte beslaat het voor toeristen aantrekkelijke deel van de stad nog geen 1% van de hele stadsoppervlakte, zo’n 26 voetbalvelden. Jaarlijks trekken zo’n 2 miljoen bezoekers naar de stad, voor een groot deel afkomstig van cruiseschepen die de stad aandoen. Gisteren hebben we 2 van die flatgebouwen de haven uit zien varen en vanmorgen nog geen nieuwe zien aankomen. Dat belooft een rustige ochtend.

We zijn goed voorbereid. Waar Amsterdam de cannabis plant als stadsicoon heeft, kun je er niet omheen dat Dubrovnik het decor was voor een scene uit de serie Game of Thrones. We staan al op achterstand, want die serie hebben we beiden niet gezien. Wel weten we waar je het beste kunt ontbijten, waar het lekkerste ijs te koop is en dat je een wandeling kunt maken over de oude stadsmuur. Dat lijkt ons heel praktisch. Hebben we goed overzicht over de hele historische binnenstad en die dan ook eigenlijk al gelijk gezien. Maar om die muur op te komen moet je eerst langs de kassa. Daar kun je voor €40 pp een zelfstandige wandeling van 1,5 uur in de brandende zon aanschaffen. Die strepen we dus maar door op het lijstje. Blijft over: ontbijt en ijs, wat kerken omdat het daar zo lekker koel is en een beetje kriskras door de stegen dwalen.

Om een uur of 12 zijn we terug. In de koelte van de airco nog een paar uurtjes werken en plannen maken voor de komende week.

1. Marieke:
    30 juni 2025
    Wauw, petje af hoor...fietsen in die warmte, heerlijk dat jullie nu de benen kunnen rusten en kunnen genieten van een airco briesje :) Geniet tussen het werken door.